klokfoto2

Veel voorkomende reparatie
De veel voorkomende reparatie is die van ingesleten bussen door slecht onderhoud of ouderdom. Olie is statische en trekt stof aan waardoor er een soort slijpsmurrie ontstaat, hierdoor slijten de tapgaten nog sneller uit. Uitgesleten tapgaten zorgen ervoor dat de tandwielen niet de juiste ingrijping meer hebben in de rondsels, hierdoor moeten ze steeds meer moeite doen om te draaien en na verloop van tijd gaat de klok stilstaan of het slagwerk gaat steeds langzamer slaan en stoppen. Oplossing is om het uurwerk te demonteren en de ingesleten tapgaten uit te boren en er nieuwe bronzen busjes in te persen, dit nadat de juiste positie van de oude tapgaten is bepaald. Dit gebeurd met het bergeron verbus apparaat en zorgt ervoor dat de tandwielen weer de juiste ingrijping hebben en de minste wrijving.

Daarna gaat alles in de ultrasoon Reiniger om alle boor en vuil resten te verwijderen en komt het uurwerk er weer als nieuw uit waarna het gepolijst kan worden en het weer gemonteerd kan worden om proef te draaien.Daarna moet het uurwerk weer afgeregeld worden zodat hij weer de juiste tijd aangeeft. Dit proces neemt toch enige weken in beslag, maar zoals iemand ooit zei; een goede reparatie kost tijd.Hangklokken doe ik het liefst zelf weer ophangen bij de klant, zodat alles weer waterpas en perfect loopt, maar als de klant dit zelf wil doen is het ook goed.

Restauratie
Het opnieuw bijmaken van ontbrekende lijsten of ornamenten die op klokken thuis horen,behoort ook tot de mogelijkheid. Het opnieuw bijkleuren en weer een frisse uitstraling geven, nieuw (of antiek) glas snijden en monteren op de tradionelen manier bvb met stopverf. Daarnaast kan ik uit een aardige voorraad onderdelen zowel qua antiek hout, ornamenten, uurwerken, nieuw en antiek putten zodat ik zelden iemand teleur moet stellen.Als er iets is waar wij niet uitkomen heb ik altijd nog de mogelijkheid om het object te zoeken op beurzen en antiek markten die ik vaak bezoek.Maar zelfs voor het simpelste slingerveertje ben ik blij dat ik iemand kan helpen.